Verhalen in woord en beeld

Al 95 jaar zetten wij ons in voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Vanuit de gedachte dat iedereen ertoe doet. Soms gaat dit met vallen en opstaan. En soms zijn het de kleine stappen die iets groter in beweging zetten. 95 jaar historie levert verhalen op. Niet alleen mooie verhalen, maar ook wat er niet goed ging. De verhalen worden verteld door anderen. Door mensen die op de één of andere manier Pameijer hebben ervaren. Samen vormen deze verhalen ‘het verhaal’ van Pameijer.
 

Alfons: ‘Ik ben een levendig en kleurrijk persoon, daarom werk ik zo graag met planten’

‘Ik ben een groenliefhebber’, zegt de 28-jarige Alfons Kuijs over zichzelf. Niet zo vreemd dus dat hij zich direct op zijn plek voelde bij Pameijer Groenservice. Met veel plezier heeft hij daar de afgelopen tien jaar hard gewerkt en veel geleerd. Dit jaar werd dat beloond met een betaalde droombaan.

Cobi: ‘Elke dag zie ik hier de hele samenleving aan me voorbij trekken’

‘Als mensen zeggen dat ze zich welkom voelen bij ons, dan is dat het mooiste compliment dat we kunnen krijgen’, zegt Cobi Bol. Samen met haar collega’s runt ze op het hoofdkantoor van Pameijer het frontoffice. Ze zijn het gezicht en de stem van de organisatie. Belangrijk werk dat Cobi nu al meer dan 30 jaar doet.

Simon: ‘Ik voel me echt welkom op mijn werk bij Feyenoord’

‘Ik heb al 17 jaar een droombaan’, zegt Simon van Meurs. Onder begeleiding werkt hij in de keuken bij zijn favoriete voetbalclub Feyenoord. Hij krijgt veel waardering voor al het nuttige werk dat hij doet. ‘Daar ben ik best trots op.’

Rob: ‘De cliënten zijn door de mensen in de wijk omarmd’

Zo’n 15 jaar geleden besloot gemeente Rotterdam om in Delfshaven woonruimte beschikbaar te stellen aan cliënten van Pameijer. ‘In eerste instantie riep dat weerstand op’. ‘Maar dankzij goede samenwerking, afspraken en openheid zijn de cliënten hier echt omarmd door de bewoners.’

Jan: ‘Howie the Harp is een belangrijke opstap voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’

Ruim 10 jaar geleden maakte Jan Alblas in New York per toeval kennis Howie the Harp. ‘Toen ik dat zag, wist ik het meteen: dit móeten wij naar Nederland halen.’ Net als in Amerika is deze opleiding ook hier de gouden standaard voor cliënten om ervaringsdeskundige te worden.

Carola: ‘Als cliëntenraad krijg je inspraak en ruimte om dingen beter te regelen’

Cliënten ontwikkelen zich het best als ondersteuning echt aansluit bij hun wensen. En wie kan er nou het beste aangeven wat die wensen zijn? Precies. Cliënten zelf.

Amanda: ‘Onze aanwezigheid moet bijdragen aan een inclusieve wijk’

Amanda is sinds 2016 buurtcoach bij Wmo Radar. In Overschie werkt ze als een echte verbinder vanuit het Huis van de Wijk De Halte. ‘Ik ken heel veel bewoners hier. En waar ik ze ook tegenkom, ik maak altijd wel even een praatje om te horen hoe het met ze gaat.

Fons: ‘Ik speel graag de slechterik, dan kun je helemaal losgaan’

Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap. Het bestaat uit acteurs met en zonder beperking, vertelt acteur Fons (47). ‘Onze groep bestaat gewoon uit verschillende karakters, dat maakt het spelen ook zo leuk’, zegt hij. ‘Ik vind trouwens dat iedereen wel een beperking heeft. Als je een bril hebt dan heb je een visuele beperking.’

Richard: ‘Door Herenplaats voelen ze zich serieus genomen als kunstenaar’

Al 30 jaar is Galerie Atelier Herenplaats een plek waar kunstenaars met een beperking terecht kunnen. Mede-oprichter Richard Bennaars: ‘Het is belangrijk dat mensen met talent en een beperking via kunst een podium krijgen.’

Rieme: 'We begonnen heel idealistisch met een open medicijnkast’

Vijftig jaar geleden opende Pameijer de eerste Beschermde Woonvorm in de Julianalaan in Kralingen. Rieme Wouters (76) werkte er vanaf het begin. ‘Het was echt pionieren wat we deden.'

De geschiedenis van Pameijer

Het 95 jaar geleden dat de Rotterdamse psychiater Dr J.H. Pameijer de ‘Rotterdamsche Vereniging ter behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten ’oprichtte. De basis van onze huidige organisatie. De geschiedenis van Pameijer wordt in deze animatie weergegeven.

Arend en Timothy: Pameijer viert feest!

Arend, bestuurder van Pameijer en Timothy, cliënt en medewerker Pameijer Media gaan langs bij het huis waar Pameijer ooit haar eerste beschermde woonvorm opende. Ze gaan met elkaar in gesprek over de geschiedenis van Pameijer. En over de toekomst. Zo trappen ze samen het feestje af.

Ab: ‘Al 54 jaar cliënt en dat is een behoorlijk end’

Een jubileum is altijd een mooi moment om terug te gaan in de tijd. Bijvoorbeeld met de cliënt die het langst door Pameijer wordt ondersteund. Dat is de 76-jarige Ab. 54 jaar van zijn leven is hij nu cliënt. Een lange periode waarin veel is gebeurd en veranderd. Ab vertelt er graag over.