Verhalen in woord en beeld

Al 95 jaar zetten wij ons in voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Vanuit de gedachte dat iedereen ertoe doet. Soms gaat dit met vallen en opstaan. En soms zijn het de kleine stappen die iets groter in beweging zetten. 95 jaar historie levert verhalen op. Niet alleen mooie verhalen, maar ook wat er niet goed ging. De verhalen worden verteld door anderen. Door mensen die op de één of andere manier Pameijer hebben ervaren. Samen vormen deze verhalen ‘het verhaal’ van Pameijer.
 

Frans: ‘Pameijer levert een grote bijdrage aan de Rotterdamse samenleving’

De gemeente Rotterdam ondersteunt kwetsbare mensen die het op eigen kracht niet redden. Die ondersteuning koopt de gemeente in bij zorginstellingen. Beleidsadviseur Frans Bosman weet daar alles van. Hij vertelt hoe dat vroeger anders ging, hoe dat nu gaat en hoe hij samenwerkt met Pameijer. Over dat laatste zegt hij alvast: ‘Na elk bezoek loop ik met een goed gevoel de deur uit.’

Kees: ‘Trots dat ik 46 jaar wat voor de medemens heb kunnen doen’

De dokters dachten dat Kees Grimm vanwege zijn handicap niet zo oud zou worden. Laat staan dat hij aan het werk zou gaan. Hij bewees het tegendeel. 46 jaar heeft hij met plezier en voldoening bij Pameijer gewerkt. Sinds een jaar geniet hij samen met zijn hondje Max van zijn pensioen. We zoeken Kees op om samen een diepe duik in de geschiedenis te nemen.

Reindert: ‘De doelgroep van Mozaïk is niet altijd even makkelijk’

Je hebt een verslavingsstoornis, een psychiatrische stoornis én je bent dakloos. Dan is er op drie levensgebieden duidelijk faliekant iets misgegaan. Zo’n combinatie van meerdere problemen, is niet met één vorm van hulpverlening op te lossen. Daar zijn meer instanties voor nodig. Om daarin de juiste weg te vinden, staat Mozaïk voor je klaar.

Brenda en Edward: ‘Kunst maken voor jarige Pameijer is uitdagend, spannend en vooral een eer’'

Willen jullie twee levensgrote kunstwerken maken ter ere van ons 95-jarige jubileum? Zo ongeveer werd de vraag door Pameijer gesteld aan kunstenaars Brenda en Edward van Atelier Herenplaats. ‘Een uitdaging, spannend en vooral een eer om hiervoor gevraagd te worden’, vinden ze allebei. De kunstwerken hangen aan de gevel van het hoofdkantoor van Pameijer in Rotterdam. Want vieren doen we samen: met cliënten, collega's én de mensen in de stad.

Herenplaats

Mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, worden niet of nauwelijks toegelaten aan de reguliere kunstacademie. Herenplaats heeft voor hen een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld.

Christel en Nicoline: ‘Gelijkwaardigheid is de essentie van ervaringsdeskundigheid’

Mensen die een ontwrichtende ervaring hebben getrotseerd, weten wat wel of juist niet heeft geholpen bij hun herstel. Ervaringskennis heet dat. Ook Nicoline Telgenkamp en Christel Andeweg hebben ervaringskennis en werken nu als coördinerend ervaringsdeskundigen. Ze geven een kijkje in de wereld van ervaringsdeskundigheid bij Pameijer en leggen uit waarom het zo waardevol is.

Miriam: ‘Eigen regie en empowerment is voor iedereen’

Vraag je Miriam Hopmans naar de rode draad in haar 28 jaar lange carrière bij Pameijer, dan zegt ze zonder aarzeling: ‘Eigen regie en empowerment’, of ‘op eigen kracht werken aan herstel en tot ontwikkeling komen.’ Dat begon ooit met een doorbraak bij het activiteitencentrum in Spijkenisse. Miriam was er vanaf het eerste uur bij en vertelt haar verhaal.

Hans: ‘Werken aan inclusie is worstelen, ploegen en doormodderen’

‘Je stopt mensen met een beperking niet weg in de bossen’, zegt voormalig bestuurder van Pameijer Hans Kröber. Sinds de jaren ’80 strijdt hij al voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. ‘Pionieren in een weerbarstige wereld’, noemt hij het zelf. Ook al is Hans inmiddels met pensioen, hij deelt nog altijd actief zijn visie want ‘we zijn er nog niet.’

Corine: ‘Het spul is de duivel zelf’

Corine Dassen (55) voert al jaren strijd tegen haar drugsverslaving. Twee jaar was ze clean, maar vorig jaar ging het weer helemaal mis. Tot groot verdriet van vooral zichzelf, is ze terug bij af. Met ondersteuning van haar begeleiders van Pameijer en Antes probeert ze nu de weg omhoog weer te vinden. Ze is strijdbaar en houdt vertrouwen dat het goed komt. Openhartig vertelt ze haar verhaal.

Trudy (Antes) en Astrid (Pameijer): ‘Dankzij onze samenwerking is er veel meer stabiliteit en rust’

In Rotterdam-Hillegersberg ligt Pameijers woonlocatie Adriaen van der Doeslaan. 18 Cliënten met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond wonen hier in een beschermde woonvorm. Zij krijgen zowel ondersteuning van Antes als Pameijer. Dat schreeuwt om samenwerken. Trudy Ooijman en Astrid Belet vertellen hoe zij dat al zo’n 7 jaar succesvol aanpakken.

Dirk: ‘Ik werk nu 3 dagen per week in een computerwinkel’

Dirk leerde als kind al hoe computers werken. 20 jaar geleden bouwde hij er zelfs één. Bij de ICT-academie van Pameijer was hij als cliënt dan ook echt op z’n plek. Hij leerde er nog meer over computers en richtte met een collega de servicedesk op. Inmiddels heeft hij een serieuze betaalde baan in een computerwinkel. ‘Dat doet me goed, ik zit lekker in mijn vel’, zegt Dirk trots.

Monique en Marieke: ‘De training In je kracht naar school maakt leerlingen weerbaar’

Leerlingen die zich veilig voelen, leren en ontwikkelen zich optimaal op school. Hebben leerlingen daarbij wat extra ondersteuning nodig, dan zorgt school voor passend onderwijs. Voor leerlingen die dan alsnog dreigen uit te vallen, kan school gebruik maken van het onderwijs-zorgarrangement. Pameijer is één van de zorgpartijen die dit mag aanbieden. Marieke van Zundert en Monique Sam-Sin weten er alles van.

William, Eliza en Veronika: ‘Ritme en aandacht geeft jongeren structuur, vertrouwen en veiligheid’

De Dawesweg is één van de woonlocaties van Pameijer voor jongeren met een licht verstandelijke beperking of gedragsprobleem. Begeleiders en jongeren vormen hier samen een hecht team. In alle openheid praten ze met elkaar over de regels en structuur op de groep. William Buys, Eliza van Prooijen en Veronika Stjagailo vertellen hoe dat zo is gegroeid en wat het cliënten en begeleiders oplevert.

Astrid: ‘De Buurtcirkel kwam precies op het goede moment in mijn leven’

Het wereldje van Astrid was zo klein geworden, dat ze nauwelijks nog contact had met andere mensen. Drie jaar geleden veranderde dat met de eerste Buurtcirkel in Delft. Astrid sloot zich er als één van de eersten bij aan. Het contact met mensen groeide en daarmee ook haar zelfvertrouwen. ‘De Buurtcirkel heeft me echt uit mijn dip getrokken.’

Wilma: ‘Onze kinderen van OC Metronoom deden ineens mee op een normale basisschool’

Wilma van Meer heeft innovatiebloed door haar aderen stromen. Bij de ontwikkeling van veel nieuwe diensten was ze betrokken. Zo ook bij Ontwikkelcentrum (OC) Metronoom. Grensverleggend in Nederland als het gaat om inclusie van kinderen met een beperking. ‘Wauw! zei iedereen 30 jaar geleden. Zelfs vanuit het buitenland kwamen ze kijken bij ons.’

Jacky Silos: ‘Kijken wat wél kan, dat drijft mij’

Hoe je als wethouder voeling houdt met de bewoners en wijken in je stad? Jacky Silos weet daar wel raad mee. Regelmatig trekt ze de wijk in om met mensen te praten. Samen met cliënten prikt ze vuil van de straat. ‘Ik mis het als ik niet letterlijk midden in de samenleving sta’, zegt ze gedreven. Die drive om een veilige en inclusieve samenleving te realiseren, zat er van jongs af aan al in.

Bram en Stephan: ‘De kracht van een lange samenwerking is dat iedereen profiteert’

‘Als de stroom uitvalt bij Pameijer gaan we er direct op af’, zeggen vader Bram en zoon Stephan Jongman van United Elektra. ‘Midden in de nacht als het moet. Veiligheid gaat voor alles.’ 50+ jaar installeert, repareert en onderhoudt hun bedrijf elektrotechnische installaties bij Pameijer. Alarm, brandmelding, telecom, data, beveiliging… alles moet het gewoon doen.

Jeroen: ‘Groei en zelfvertrouwen, dat is het Buurtcirkel-effect’

‘Tien jaar geleden hoorde ik voor het eerst over het concept Buurtcirkel; een groot succes in Amerika waar ik meer over wilde weten’, zegt de 46-jarige Jeroen van der Sluys. Samen met mede-cliënten en medewerkers van Pameijer vloog hij in 2012 naar New York. Een ontdekkingsreis die het begin was van iets heel moois.

Peter en Hans: ‘We krijgen alle vrijheid om ons werk voor Pameijer snel en goed te doen’

Een kapot raam repareren. Nieuwe sloten plaatsen. Allemaal klussen die Peter en Hans van De Nieuwe Norm al 26 jaar voor Pameijer verzorgen. De samenwerking en het vertrouwen zijn door de jaren heen zo gegroeid dat iedereen bij Pameijer weet: ‘Als Peter en Hans binnen stappen, dan komt het goed.’

Arjanne: ‘Ambulant wonen was nieuw en onbekend, dat vond ik juist leuk’

Cliënten een eigen voordeur geven zodat ze zelfstandig kunnen wonen met begeleiding op maat. Begin jaren ’90 besloot Pameijer hier serieus werk van de maken. Toen vooruitstrevend. Nu is ambulant wonen niet meer weg te denken in onze samenleving. ‘Het geeft cliënten zelfvertrouwen en ze pakken de regie over hun eigen leven. Dat is zo mooi om te zien’, zegt Arjanne Huijgen.

‘Wij zijn Pameijer Media’

Pameijer Media is een werkproject van Pameijer. Hier leren cliënten om informatie te maken en te delen. Een plek vol nieuws, entertainment en ontspanning. Voor cliënten, door cliënten, al tien jaar lang. Onlangs werden ze zelfs genomineerd voor een Special Media Award in de categorie ‘Beste multimedia team’. Wat een mooie prestatie! Bekijk de video en maak kennis met dit fantastische team.

Els: ‘Succesvolle innovaties kunnen een enorm verschil maken voor cliënten’

Pameijer hecht veel waarde aan innovatie. Medewerkers met een goed idee krijgen daarom de ruimte om daar wat mee te doen. ‘Vernieuwing is belangrijk om vooruit te komen’, zegt Els Hijlkema die in 2019 zo’n goed idee had. Ze besloot mee te doen aan een campagne waarmee ze 10.000 euro kon winnen. Ze won! Met het geld is haar idee inmiddels succesvol uitgevoerd.

Alfons: ‘Ik ben een levendig en kleurrijk persoon, daarom werk ik zo graag met planten’

‘Ik ben een groenliefhebber’, zegt de 28-jarige Alfons over zichzelf. Niet zo vreemd dus dat hij zich direct op zijn plek voelde bij Pameijer Groenservice. Met veel plezier heeft hij daar de afgelopen tien jaar hard gewerkt en veel geleerd. Dit jaar werd dat beloond met een betaalde droombaan.

Cobi: ‘Elke dag zie ik hier de hele samenleving aan me voorbij trekken’

‘Als mensen zeggen dat ze zich welkom voelen bij ons, dan is dat het mooiste compliment dat we kunnen krijgen’, zegt Cobi Bol. Samen met haar collega’s runt ze op het hoofdkantoor van Pameijer het frontoffice. Ze zijn het gezicht en de stem van de organisatie. Belangrijk werk dat Cobi nu al meer dan 30 jaar doet.

Simon: ‘Ik voel me echt welkom op mijn werk bij Feyenoord’

‘Ik heb al 17 jaar een droombaan’, zegt Simon. Onder begeleiding werkt hij in de keuken bij zijn favoriete voetbalclub Feyenoord. Hij krijgt veel waardering voor al het nuttige werk dat hij doet. ‘Daar ben ik best trots op.’

Rob: ‘De cliënten zijn door de mensen in de wijk omarmd’

Zo’n 15 jaar geleden besloot gemeente Rotterdam om in Delfshaven woonruimte beschikbaar te stellen aan cliënten van Pameijer. ‘In eerste instantie riep dat weerstand op’. ‘Maar dankzij goede samenwerking, afspraken en openheid zijn de cliënten hier echt omarmd door de bewoners.’

Jan: ‘Howie the Harp is een belangrijke opstap voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’

Ruim 10 jaar geleden maakte Jan Alblas in New York per toeval kennis Howie the Harp. ‘Toen ik dat zag, wist ik het meteen: dit móeten wij naar Nederland halen.’ Net als in Amerika is deze opleiding ook hier de gouden standaard voor cliënten om ervaringsdeskundige te worden.

Carola: ‘Als cliëntenraad krijg je inspraak en ruimte om dingen beter te regelen’

Cliënten ontwikkelen zich het best als ondersteuning echt aansluit bij hun wensen. En wie kan er nou het beste aangeven wat die wensen zijn? Precies. Cliënten zelf.

Amanda: ‘Onze aanwezigheid moet bijdragen aan een inclusieve wijk’

Amanda is sinds 2016 buurtcoach bij Wmo Radar. In Overschie werkt ze als een echte verbinder vanuit het Huis van de Wijk De Halte. ‘Ik ken heel veel bewoners hier. En waar ik ze ook tegenkom, ik maak altijd wel even een praatje om te horen hoe het met ze gaat.

Fons: ‘Ik speel graag de slechterik, dan kun je helemaal losgaan’

Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap. Het bestaat uit acteurs met en zonder beperking, vertelt acteur Fons (47). ‘Onze groep bestaat gewoon uit verschillende karakters, dat maakt het spelen ook zo leuk’, zegt hij. ‘Ik vind trouwens dat iedereen wel een beperking heeft. Als je een bril hebt dan heb je een visuele beperking.’

Richard: ‘Door Herenplaats voelen ze zich serieus genomen als kunstenaar’

Al 30 jaar is Galerie Atelier Herenplaats een plek waar kunstenaars met een beperking terecht kunnen. Mede-oprichter Richard Bennaars: ‘Het is belangrijk dat mensen met talent en een beperking via kunst een podium krijgen.’

Rieme: 'We begonnen heel idealistisch met een open medicijnkast’

Vijftig jaar geleden opende Pameijer de eerste Beschermde Woonvorm in de Julianalaan in Kralingen. Rieme Wouters (76) werkte er vanaf het begin. ‘Het was echt pionieren wat we deden.'

De geschiedenis van Pameijer

Het 95 jaar geleden dat de Rotterdamse psychiater Dr J.H. Pameijer de ‘Rotterdamsche Vereniging ter behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten ’oprichtte. De basis van onze huidige organisatie. De geschiedenis van Pameijer wordt in deze animatie weergegeven.

Arend en Timothy: Pameijer viert feest!

Arend, bestuurder van Pameijer en Timothy, cliënt en medewerker Pameijer Media gaan langs bij het huis waar Pameijer ooit haar eerste beschermde woonvorm opende. Ze gaan met elkaar in gesprek over de geschiedenis van Pameijer. En over de toekomst. Zo trappen ze samen het feestje af.

Ab: ‘Al 54 jaar cliënt en dat is een behoorlijk end’

Een jubileum is altijd een mooi moment om terug te gaan in de tijd. Bijvoorbeeld met de cliënt die het langst door Pameijer wordt ondersteund. Dat is de 76-jarige Ab. 54 jaar van zijn leven is hij nu cliënt. Een lange periode waarin veel is gebeurd en veranderd. Ab vertelt er graag over.